Subscribe via RSS Feed

Makanan Untuk Darah Tinggi

March 25, 2018 0 Comments

Melayu post – Hipertensi atau tekanan darah tinggi adalah salah satu penyakit yang muncul secara rahsia. Sukar untuk mengetahui seseorang mempunyai tekanan darah tinggi, tanpa mengukur tekanan darah.

Mengekalkan dan mengehadkan pengambilan garam adalah salah satu langkah penting untuk mencegah dan menguruskan tekanan darah tinggi. Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya perkara yang boleh kita lakukan untuk mengekalkan tekanan darah yang sihat. Dengan makanan yang sihat atau makanan hipertensi, atau mencegah keadaan hipertensi.

Berikut adalah beberapa makanan yang boleh dimakan oleh orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, seperti yang dilaporkan oleh halaman Cheat Sheet.

Pisang

Pisang adalah salah satu pilihan terbaik anda. Rupa-rupanya, makanan kalium tinggi membantu mengawal tekanan darah tinggi kerana ia dapat meminimumkan kesan natrium. Persatuan Jantung Amerika mengatakan bahawa satu pisang sederhana mengandungi kira-kira 420 miligram kalium, yang merupakan jumlah yang besar untuk jumlah makanan yang agak kecil. Pengambilan kalium yang disyorkan bagi orang dewasa adalah 4,700 miligram, jadi hanya satu buah buah yang akan membantu anda.

Bijirin penuh

Sekarang, kebanyakan orang tahu mereka tidak boleh makan roti putih dan gandum atau pilihan gandum yang lebih baik. Anda boleh makan quinoa, barli dan beras perang.

Yoghurt rendah lemak

Sesetengah bukti menunjukkan bahawa susu bermanfaat untuk menurunkan tekanan darah, tetapi anda ingin memastikan bahawa anda memilih varieti rendah lemak. Diet DASH, yang telah dipuji untuk menurunkan tekanan darah, menggalakkan orang ramai memasukkan produk tenusu rendah lemak ke dalam diet mereka. Ini termasuk yogurt rendah lemak dan susu tanpa lemak.

Ikan

Kerana ikan mengandungi kurang lemak jenuh, itu adalah pilihan yang baik. Plus, menurut AHA, asid lemak omega-3 yang terdapat dalam ikan boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Pilihan terbaik untuk diet yang sihat termasuk halibut, tuna, dan salmon.

Kacang

Biji mengandungi lemak omega-3 yang sihat, jadi ada sedikit hujah tentang pentingnya diet yang berfokus pada menurunkan tekanan darah tinggi. Di samping itu, SFGate mengatakan kacang-kacangan tertentu boleh menurunkan kolesterol, yang sering menjadi pesalah besar di kalangan mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi.

Minyak zaitun

Minyak zaitun kaya dengan lemak jantung yang sihat. Lemak yang sihat ini boleh membantu menurunkan jumlah kolesterol, bersama dengan LDL (buruk) kolesterol. Yayasan Arthritis mengesyorkan 2 hingga 3 sudu setiap hari dan menunjukkan bahawa minyak zaitun extra virgin adalah pilihan yang lebih baik, kerana ia tidak banyak diproses.

Filed in: Uncategorized

About the Author:

Leave a Reply